ZA SVE PACIJENTE KOJI RAZMIŠLJAJU DA URADE NEKU ESTETSKU OPERACIJU

Zlatna pravila za

uspešnu estetsku intervenciju

1.

Saznajte da li Vaš estetski hirurg ili kozmetičar poštuju ljudsko telo, bez obzira na to da li je u pitanju muško ili žensko, te da li je iskrena njegova ponuda da Vam pomogne. Ukoliko odbije da obavi operaciju i ponudi Vam bezbedan medicinski razlog za svoju odluku, to obično predstavlja znak profesionalnog integriteta.

2.

Estetsko, plastično, minimalno invanzivno ili kozmetičko remodelovanje Vaše leopte ne treba da bude sa ciljem da Vas učini da izgledate fotogenično, već  atraktivnije. Vaše lice i telo treba da budu u harmoniji jedno s drugim, u skladu sa Vašim sopstvenim, jedinstvenim proporcijama i konturama. Vaš cilj nikada ne treba da bude da izgledate kao neka druga osoba, a pogotovo ne kao slavna ličnost!

3.

Čuvajte se lekara koji Vas nagovaraju da potpišete ugovor da Vaše fotografije mogu da budu objavljene u štampanim izdanjima ili prikazane na TV-u. Budite jednako oprezni sa hirurzima koji se stalno pojavljuju na komercijalnim TV kanalima ili u tabloidnim časopisima sa slavnim ličnostima. Ova prividna popularnost je obično napor PR agencije, znak da su mnogi od ovih lekara više zabrinuti za ostvarivanje zarade u poslovanju nego za dobrobit svojih pacijenata. Iako uvek postoje izuzeci od pravila, diskretna promocija je mnogo bolji pokazatelj profesionalnog kvaliteta. Čuvajte se estetskih hirurga koji pokazuju fotografije ili simulacije slika, one pokazuju moguće promene, ali ne i rezulatate na Vama samima.

4.

Budite sumnjičavi prema obećanjima tipa „večna mladost“ ili trajan rezultat. Godine niti su tamo nekakav demon, niti su tabu tema – to je faza u životima ljudi koja može biti isto tako zanimljiva kao i mladost! Hirurzi i doktori su tu prvenstveno da Vam pomognu da se osećate zdravo i dobro dokle god je to moguće. Vaše starenje treba da bude isto tako zabavno, kao i odrastanje, proces u kome se možete nalaziti trenutno ili ste ga već  prošli – i nadamo se uživali.

5.

Ne verujte medicinskim profesionalcima koji tretiraju svaku intervenciju, bila ona hirurška, minimalno invanzivna ili kozmetička, kao beznačajnu rutinu. Što hirurg pruži više detalja o operaciji, njenim rizicima i mogućim komplikacijama, to je veći profesionalac. Idealno bi bilo da konsultujete veći broj različitih hirurga i da uporedite.

6.

Budite skeptični u vezi sa reklamama u časopisima i nikad ne verujte promotivnim sajtovima na Internetu! Ovi sajtovi, bez izuzetka, koriste obrađene fotografije kako bi pridobili njihove bezazlene žrtve. Nikada nasumice ne birajte hirurga iz telefonskog imenika!

7.

Hirurzi koji tvrde da žene treba da imaju svoj prvi lifting lica u kasnim 30-im ili čak kasnim 20-im godinama su pod velikim znakom pitanja. Medicinska je činjenica da svaki lifting lica treba da se ponavlja u ciklusima od 10 do 15 godina. Šta ćete raditi kada budete imali 60 godina, a Vaše kožno tkivo je prethodnim operacijama već  bilo podvrgnuto tolikom broju zatezanja da bi bilo jako rizično da imate još jednu intervenciju?

8.

Pokuajte  da sa više strana proverite sve hirurge koje su Vam preporučili prijatelji. Kada idete na konsultacije, povedite osobu kojoj stvarno verujete.

9.

Ne ograničavajte svoju potragu za najpogodnijim hirurgom ili doktorom na oblast u kojoj Vi živite. Ukoliko imate konkretan problem ili zahtev, može da se desi da tamo negde postoji afirmisan specijalista koji je iskusan u smanjivanju bilo kakvih rizika. Prihvatite preporuke samo ukoliko mogu da Vam pruže najveći stepen diskrecije i profesionalizma.

10.

Pripremite se što je pažljivije moguće za svaku kozmetičku ili hiruršku intervanciju. Trebalo bi da prestanete sa pijenjem alkohola i pušenjem, četiri, idelano šest nedelja pre operacije. Sveobuhvatna, preoperativna zdravstvena provera je obavezna! Posebno je važno da Vam pluća budu u odličnom stanju! Hirurški rizici mogu nastati ako imate dijabetes, probleme sa zgrušavanjem krvi ili narkomanijom – ovo, takođe, podrazumeva i teško opijanje i pušenje. Ako je ikako moguće, trebalo bi da se uzdržavate od konzumiranja bilo kakvog alkohola ili nikotina jednu nedelju pre ubrizgavanja inekcije u lice, laserskog tretmana ili pilinga, a apsolutno je neophodno da se bilo kakav alkohol ili nikotin ne koriste u danima pre i posle operacije.

11.

Budire strpljivi: Kako nakon kozmetičkih, tako i nakon hirurških intervencija, imaćete modrice, otekline i nalete bolova. Trebalo bi najmanje tri, idealno, šest nedelja, da izbegavate sve naporne fizičke aktivnosti, uključujući i sport i sunčanje. Takođe, pokušajte da se uzdražavate od alkohola i cigareta. Nakon bilo kakve operacije, postoje brojni rizici: alergije, sekundarna krvarenja, dobijanje ožiljaka ( keloidi ), infekcije, lokalizovane paralize i promene u osetljivosti, problemi sa disanjem nakon plastičnih operacija nosa, vidljive fizičke asimetrije, privremena gluvoća i problemi sa zarastanjem rana ( izazvani lošom cirkulacijom kože, što je uobičajen problem kod pušača ).

Najozbiljnija reakcija je nekroza ( odumiranje tkiva ).

12.

Uverite se da je Vaš anesteziolog, osoba koja vodi računa o Vašoj sedaciji tokom operacije, pouzdan i siguran. Ukoliko u vezi bilo čega imate nedoumice, zahtevajte pre operacije razgovor u četiri oka sa Vašim anesteziologom.

13.

Bez obzira o kojoj intervenciji se radi, postarajte se da unapred  dobijete detaljan ugovor u pisanoj formi.

 Avansno plaćanje u iznosu od ne više od polovine honorara je prihvatljivo, pod uslovom da će novac biti vraćen ukoliko bude bilo potrebno da se operacija otkaže u slučaju nesagledivih okolnosti.

Ukoliko ste nesigurni, dosta ranije potražite savet od Vašeg advokata.

14.

Obavezno porazgovarajte sa Vašim hirurgom o detaljima intervencije pre nego što potpišete informisani pristanak za istu i sa anesteziologom ukoliko je za intervenciju potrebna opšta anestezija ili sedacija.