Redukcija grudi

Redukcija grudi

(Redukciona mamoplastika)

Fizička karakteristika najviše povezana sa idejom ženstvenosti svakako su grudi. Punije i čvrste grudi povezane su sa idejom mladosti i blagostanja i uvek vrše snažnu seksualnu privlačnost. Često, međutim, preveliki obim grudi nije samo kozmetički problem već podrazumeva i psihološku uznemirenost, loše držanje, bolove u leđima i zglobovima, skoliozu.

Kod žena sa velikim, opuštenim dojkama mogu se javiti ne samo vizuelni problemi, već i funkcionalni kao što su teškoće u kretanju i pri sportskim aktivnostima, trajni tragovi od bretela na ramenima. Dojke su nesrazmerno velike u odnosu na telo, pozicionirane niže od svog prirodnog položaja, koža je opuštena, bradavice se nalaze znatno niže i delocirane su. Zahvaljujući tehnici redukcije grudi, razvijanoj u dugom nizu godina, ovi problemi se danas mogu uspešno otkloniti. Najbolji kandidati za ovu proceduru su žene sa jasno izraženim problemom, sačuvanom elastičnošću kože, kod kojih promena neće biti samo kozmetička, već će doneti i ukupno olakšanje. Treba reći da se ova operacija ne savetuje ženama koje žele da doje u budućnosti.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi grudi trebalo da izgledaju i kakve rezultate realno očekujemo. Cilj intervencije je da se stvore čvrste, pravilno pozicionirane grudi, koje su proporcionalne telu. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se grudi fotografišu. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin,radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja,kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije, kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Pušenje se zabranjuje dve do četiri nedelje pre intervencije.

 

Intervencija

Pre intervencije hirurg markerom iscrtava zone koje će se tretirati. Intervencija se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Na dojci se pravi rez lučno u prevoju dojke, prateći prirodnu liniju, vertikalno sa prednje strane spajajući najniži deo prevoja sa bradavicom i kružno oko bradavice. Zatim se uklanja višak žlezdanog tkiva, kože i masnoća, bradavica se ispravno pozicionira, može se redukovati ukoliko je prevelika, i rezovi se zatvaraju u novi oblik dojke. Prilikom ove operacije se može izvesti i liposukcija prednjeg pazušnog dela gde često postoji džep masnih naslaga, i vizuelno remeti finu liniju formirane dojke ka ramenom pojasu. U većini slučajeva premeštanje bradavice ne remeti njenu osetljivost, mada u slučaju izrazito velikih i deformisanih dojki može se ukazati potreba za transplantacijom što izaziva gubljenje osetljivosti. Posle intervencije rezovi se prekrivaju specijalnim flasterima i postavlja se elastični bandaž.

 

Posle intervencije

Posle ove intervencije se mogu javiti blagi do umereni bolovi. Ove bolove možete otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati doktor. Elastični bandaž koji je postavljen posle intervencije se skida posle par dana, i zamenjuje specijalnim hirurškim brushalterom koga ćete nositi u narednih 4 nedelja. U toku par nedelja će Vam biti postepeno skinuti flasteri i konci. Moguća je pojava otoka i modrica u tretiranoj zoni što takođe postepeno iščezava u ovom periodu. Mora se napomenuti da su ožiljci od ove intervencije trajni, mada vremenom postaju znatno manje uočljivi. Radi formiranja što manje uočljivih ožiljaka, važno je da sledite uputstva o ograničenju u redovnim aktivnostima koje će Vam dati Vaš lekar. Ukoliko se budete pridržavali uputstava, vremenom ožiljak prelazi u tanku svetlu liniju. Ožiljci su tako pozicionirani da neće biti vidljivi ispod brushaltera ili kupaćeg kostima.

Rezultat ove intervencije su lepe čvršće grudi, srazmerne telu, pravilno formirane i pozicionirane, kao i eliminacija smetnji pri kretanju ili bavljenju fizičkim aktivnostima.

 

OPERACIJA GRUDI

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled
6. Ultrazvuk dojke