Mastopexija sa augmentacijom

Mastopexija sa augmentacijom

Dojka je kao nova haljina: ne sme da bude samo lepa, mora da bude u stanju i da se nosi.
Ne treba uzeti u obzir samo tehnički rezultat već i psihologiju i senzualnost žene  koja će se suočiti sa novim grudima. Moramo uzeti u obzir želje pacijenata kao i stručne savete. Za svaku ženu je određeni tip dojke. Ukratko, grudi su vizit karta to je seksualna privlačnost I sredstvo za slanje poruka okolnom svetu. Zbog toga izbor proteze, veličina i budući izgled dojke treba da se procene tokom prvog pregleda kada hirurg  mora da proceni koju sliku o sebi pacijent hoće da stvori.

Jedan od najčešćih uzroka nezadovoljstva kod žena izgledom svojih grudi je opuštenost grudi sa gubitkom volumena. Takva promena nastaje kao posledica uzrasta, naglih promena  u težini, trudnoća, prestanka laktacije itd. Rezultat su grudi koje su locirane niže od prirodnog položaja, smanjenog tonusa, opuštene kože i najčešće sa bradavicama koje su promenile poziciju i veličinu. Ova pojava se smatra kombinacijom problema u estetskoj hirurgiji i tretira se jednovremenom intervencijom. Mastopeksija je intervencija kojom se grudi vraćaju u prirodan položaj, a augmentacijom se postiže željeni volumen. Najbolji kandidati za ovu intervenciju su žene sa jasno izraženim problemom i regulisanom kilažom.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi grudi trebalo da izgledaju i kakve rezultate realno očekujemo. Cilj intervencije je da se stvore uvećane i podignute grudi, koje su proporcionalne telu. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se grudi fotografišu. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka (posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Preporučuje se smanjenje ili prestanak pušenja dve do četiri nedelje pre operacije i dve nedelje posle operacije.

 

Intervencija

Pre intervencije hirurg iscrtava dojku markerom. Označavaju se viškovi kože i željena pozicija. U odnosu na količinu žljezdanog i masnog tkiva u dojci donosi se odluka o metodi implantacije. Prva metoda je postavljanje implanta u za to napravljen džep u dojci koji se nalazi iznad pektoralnog mišića a ispod žlezdanog tkiva dojke. Po drugoj, džep za postavljanje implanta se otvara ispod pektoralnog mišića i u njega se postavlja implant. Pri ovoj kombinovanoj intervenciji na dojci se pravi rez lučno u prevoju dojke, prateći prirodnu liniju, vertikalno sa prednje strane spajajući najniži deo prevoja sa bradavicom i kružno oko bradavice. Zatim se preoblikuje žlezdano i masno tkivo i postavlja implant. Pri uklanjanju viškova kože bradavica se pravilno pozicionira i pri tom se može  redukovati i veličina bradavice ukoliko je potrebno, zatim se rezovi zatvaraju u novi oblik dojke. U većini slučajeva premeštanje bradavice ne remeti njenu osetljivost, mada u slučaju izrazito opuštenih i deformisanih dojki može se ukazati potreba za transplantacijom što izaziva gubljenje osetljivosti. Posle intervencije rezovi se prekrivaju specijalnim flasterima i postavlja se elastični bandaž.

 

Posle intervencije

Posle ove intervencije se mogu javiti blagi do umereni bolovi. Ove bolove  možete otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati doktor. Elastični bandaž koji je postavljen posle intervencije se skida posle par dana, i zamenjuje specijalnim hirurškim brushalterom koga ćete nositi u narednih mesec dana. U toku par nedelja će Vam biti postepeno skinuti flasteri i konci. Moguća je pojava otoka i modrica u tretiranoj zoni što takođe postepeno iščezava u ovom periodu. Mora se napomenuti da su ožiljci od ove intervencije trajni, mada vremenom postaju znatno manje uočljivi. Radi formiranja što manje uočljivih ožiljaka, važno je da sledite uputstva o ograničenju u redovnim aktivnostima koje će Vam dati Vaš lekar. Ukoliko se budete pridržavali uputstava, vremenom ožiljak prelazi u tanku svetlu liniju. Ožiljci su tako pozicionirani da neće biti vidljivi ispod brushaltera ili kupaćeg kostima. Ne preporučuje se izlaganje suncu u narednih šest meseci. Obavezno je ležanje na le|ima mesec dana.

Rezultat ove intervencije su lepe  čvršće grudi, srazmerne telu, pravilno formirane i pozicionirane.

OPERACIJA GRUDI

  1. Krvna slika
  2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
  3. Krvna grupa
  4. Vreme krvavljenja i koagulacije
  5. Kardiološki pregled
  6. Ultrazvuk dojke