Liposukcija

LIPOSUKCIJA

Veliki broj žena i muškaraca nije zadovoljan svojom figurom i pored regulisane težine ili upražnjavanja fizičkih aktivnosti. Njihovi pokušaji da uklone masne naslage sa konkretnih mesta su do današnjih dana bili uglavnom bezuspešni. Danas postoji mogućnost da se otkloni problem džepova masnih naslaga hirurškom metodom koja je rađena i dugi niz godina usavršavana širom sveta. Liposukcija je hirurška metoda kojom se oblikuje telo uklanjanjem neželjenih naslaga masti sa specifičnih oblasti kao što su bedra, bokovi, stomak, zadnjica , gornji deo butina i kolena. Kandidati su zdrave osobe sa regulisanom telesnom težinom, izraženih masnih naslaga na pojedinim mestima, sa očuvanom elastičnošću kože. Još jednom naglašavamo: ovo nije metoda za smanjenje telesne težine, već za preoblikovanje figure.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kakve bi promene trebalo izvršiti na figuri i kakve rezultate realno očekujemo. Cilj intervencije je ravnija linija figure, pravilno svedena prema dimenzijama tela. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se telo fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Treba takođe prodiskutovati sa Vašim lekarom o trenutnom stanju vaše kože i realnim očekivanjima kako će ona izgledati posle intervencije. Ukoliko je koža opuštena, lekar je dužan da Vam predoči mogućnost daljeg opuštanja posle liposukcije.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze).Preporučuje se smanjenje ili prestanak pušenja dve do četiri nedelje pre operacije i dve nedelje posle operacije.

Intervencija

Pre same intervencije hirurg iscrtava markerom zone koje će tretirati. Intervencija se izvodi pod opštom endotrahealnom anestezijom. Metoda se sastoji iz isisavanja masnoća putem kanile priključene na vakuum pumpu. Da bi se kanili omogućio pristup, otvara se po par vrlo malih rezova (promera oko 0,5cm) sa svake strane bedara, i kroz rez se u dubinu tkiva do masnih naslaga uvodi kanila kojom se radijalnim kretanjem obrađuje kritična površina. Isisavanjem masnog džepa ta zona se dovodi u ravan sa okolnom kožom i stvara se skladna linija figure. Posle isisavanja, rez se zatvara i pacijent se oblači u specijalni bodi koji će olakšati pravilno srastanje.

 

Posle intervencije

Neposredno posle intervencije možete osećati blag do umeren bol, koji se može otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš lekar. Bodi ćete nositi u periodu od mesec dana u procesu zarastanja. Vaš lekar će Vas poučiti kako da nesmetano obavljate dnevne aktivnosti i ličnu higijenu. Očekivano je da se pojavi blaga otečenost i modrice što su efekti koji nestaju tokom prvih nedelju do deset dana. Prirodna boja i izgled kože će se vratiti u periodu oko četiri nedelje. Ožiljci od ove intervencije su praktično neprimetni, mada ih ne treba izlagati prerano sunčevim zracima. O tome zatražite instrukciju lekara.

 

LIPOSUKCIJA

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta
6. Ultrazvuk abdomena