Liposukcija lica

LIPOSUKCIJA LICA

(Facijalna liposukcija)

Neke osobe, iako nemaju prekomernu težinu, imaju problema sa duplim podbratkom, masnim naslagama na vilicama ili suviše okruglim licem. Masne naslage na ovim mestima mogu biti posledica naslednih faktora ili prirodnih procesa starenja. Nažalost ovakva stanja su najčešće otporna na smanjenje telesne težine i bez ove tehnike su bila neotklonjiva. Pre više od dvadeset godina je otkrivena izuzetna tehnika kojom se mogu ukloniti masne naslage sa lica – facijalna liposukcija. Njom se može tretirati podbradak, vilična regija i obrazi. Može se izvoditi samostalno ili objedinjena sa nekom drugom hirurškom procedurom lica kao što su hirurgija kapaka, nosa, čela, itd.
Najbolji kandidati za ovu proceduru su mlade osobe sa očuvanom elastičnošću kože, mada se može raditi i u drugim slučajevima zahvaljujući savremenim tehnologijama.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi taj deo lica trebao da izgleda i kakve rezultate očekujemo. Cilj intervencije je stvaranje ravnijih kontura lica i podbratka uklanjem masnih jastučića. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se lice fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.
Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze).

Inervencija

Pre intervencije hirurg markerom iscrtava zone koje će se tretirati. Intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom sa intravenskom sedacijom, ili pod opštom endotrahealnom anestezijom.
Procedura počinje pravljenjem malih rezova ispod vilične kosti, sa unutrašnje strane obraza ili ispod brade, u zavisnosti od lokacije masnih naslaga. Kroz rezove se uvodi kanila koja je priključena na vakuum. Njom se “isisava” masnoća iz masnih džepova. Rezovi se potom zatvaraju finim šavovima, i postavlja se bandaž radi sprečavanja krvarenja i prekomerne pojave otoka. Liposukcija lica traje od 45min do jednog sata, u zavisnosti od opširnosti procedure.

Posle intervencije

Bandaž koji je postavljen neposredno posle procedure posle dan ili dva zamenjujemo lakšom elastičnom trakom koja će se prostirati ispod brade, obuhvatajući podbradak, pa naviše zatvarajući se na vrhu glave. Ovakvu elastičnu traku ćete nositi oko nedelju dana. Pošto su rezovi minimalni, bol koji se javlja u vezi ove intervencje je blag do umeren i može se otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš lekar. Pacijent se otpušta kući narednog dana sa instrukcijama lekara o ograničenju redovnih aktivnosti ukoliko je to potrebno. Na tretiranoj oblasti se može javiti otečenost ili modrilo koje nestaje tokom nedelje. Otoke možete smanjiti ukoliko držite glavu u pridignutom položaju dok se odmarate. Takođe se savetuje primena hladnih kompresa. Koža poprima prirodan oblik i boju posle oko desetak dana.

LIPOSUKCIJA

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled i dopler krvnih sudova
6. Rentgen pluća