Lifting čeone regije

Lifting čeone regije

Niko nije pošteđen promena na licu koje izazivaju starenje i spoljni faktori. Liftingom čela rešavamo se onih najuočljivijih kao što su spuštanje obrva i čela na gornje očne kapke, čeone bore i prevoji koji nastaju vremenom. Takođe se otklanjaju promene na koži i mišićima tako da se dobija glatko čelo, podignute obrve, rasterećen gornji kapak, a ujedno se rešava i pojava fine mrežice bora u ovoj regiji. Rezultat je svetliji, svežiji i mladalačkiji izgled. Može se raditi samostalno ili objedinjen sa još nekom intervencijom kao što su facelifting, hirurgija kapaka ili nosa. Kandidati za ovu intervenciju su svi kod kojih se javljaju navedeni problemi bez obzira na uzrast, i ubraja se među najlakše podnosive i izvodive intervencije.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi taj deo lica trebao da izgleda i kakve rezultate očekujemo. Cilj intervencije je da se stvori prirodan, prijatan i svež izgled. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se lice fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao što je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe, mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka (posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Pušenje se zabranjuje u periodu dve do četiri nedelje pre intervencije, kao i u periodu zarastanja.

Intervencija

Sama procedura počinje povezivanjem kose gumicama, ispred i iza razdeljka u kome će se nalaziti rez. Tako se izbegava brijanje kose na mestu reza i ujedno olakšava skrivanje reza u prvim danima posle intervencije u periodu zarastanja. Rez se prostire po “liniji rajfa za kosu”, tj. od vrha jednog uveta preko vrha glave do vrha drugug uveta. Ukoliko Vam je kosa proređena u toj zoni rez se može uraditi po liniji bližoj temenu. Zatim se koža blago povlači ka temenu i uklanja se višak kože. Na kraju intervencije se kosa pažljivo opere i stavlja se elastični bandaž. Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom ili u opštoj endotrahealnoj anesteziji.

Posle intervencije

Posle intervencije može se javiti osećaj zategnutosti i napetosti u tretiranoj oblasti, koji ubrzo nestaje. Bol koji se može javiti u vezi ove intervencije je blag do umeren i može se otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš lekar. Elastični bandaž koji je postavljen nakon intervencije se najčešće skida već narednog dana i može se zameniti elastičnom trakom za kosu. U nekim slučajevima će Vam savetovati i potpuno uklanjanje bandaža. Tom prilikom ćete dobiti i savet o tome kada možete sami da perete kosu. Na tretiranoj oblasti se može javiti otečenost ili modrice koje nestaje tokom nedelje. Otoke možete smanjiti ukoliko držite glavu u pridignutom položaju dok se odmarate. Većina pacijenata se otpušta kući već naredno jutro i u skladu sa instrukcijama Vašeg lekara možete se vratiti redovnim aktivnostima već naredne nedelje izbegavajući aktivnosti prilikom kojih dolazi do podizanja krvnog pritiska.

 

FACE LIFTING

  1. Krvna slika
  2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
  3. Krvna grupa
  4. Vreme krvavljenja i koagulacije
  5. Kardiološki pregled