Kozmetička hirurgija ušiju

Kozmetička hirurgija ušiju

(Otoplastika)

Prominentne i klempave uši mogu biti uzrok velikih neprijatnosti i izvor nesigurnosti, pogotovo kod dece. U poslednjih nekoliko decenija hiljade pacijenata je bilo rešeno ovog problema intervencijom koja se zove otoplastika. Otoplastika, ponekad opisana kao “povlačenje ušiju”, je intervencija  kojom se vrši promena na obliku ušiju i na njihovoj spoljnoj konturi. Može se izvesti već u uzrastu od pet ili šest godina, kada je rast i formiranje ušiju praktično završeno. Kod one dece, kod koje su uši naročito istaknute, savetuje se izvođenje ove intervencije u ranom uzrastu, pre nego što takav deformiet izazove eventualne psihološke stresove.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent ili, u slučaju intervencije kod dece, neko od članova porodice, razmatraju zajedno kako bi uši trebalo da izgledaju i kakav se rezultat realno može očekivati. Takođe, treba porazgovarati sa Vašim lekarom o toku same operacije, anesteziji koja će se koristiti, i mogućim rizicma i komplikacijama. Radi upoređenja prave se fotografije pre i posle intervencije.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije, kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze).Preporučuje se smanjenje ili prestanak pušenja dve do četiri nedelje pre operacije i dve nedelje posle operacije.

Intervencija

Otoplastika se može izvoditi u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom, ili u opštoj endotrahealnoj  anesteziji. Postoji više različitih zahvata putem kojih se uši dovode do pozicije bliže glavi. U osnovi ove operacije je pravljenje reza sa zadnje strane uha radi dostupa ušnoj hrskavici. Hirurg će se zatim opredeliti da li da izvrši samo pravljenje prevoja hrskavice i fiksirati ga, ili će ukloniti višak hrskavice. Posle preoblikovanja hrskavice, rez se zatvara vrlo finim šavom i uši se previjaju i bandažiraju. Procedura traje oko jedan sat, zavisno od opširnosti zahvata.

 

Posle intervencije

Bolovi koji se mogu pojaviti vezano za ovu intervenciju su blagi do umereni i mogu se otkloniti oralnim medikamentima koje Vam prepiše Vaš lekar. Bandaži koji su Vam postavljeni neposredno posle intervencije  skidaju se posle 3 dana i zamenjuju lakšim elastičnim trakama. Može se javiti blaga otečenost i modrice u tretiranoj oblasti, ali sve to postepeno iščezava u nekoliko narednih dana. Otečenost se može smanjiti držanjem glave u pridignutom položaju dok se odmarate. Savetuje se spavanje na mekom jastuku, ali ne direktno na ušima. Kosu možete prati šest do osam dana posle intervencje. Ožiljak od ove intervencije značajno iščezava vremenom i, pošto prati prirodne linije i prevoje uha, postaje neprimetan. Pacijent se otpušta kući već narednog dana, a Vaš lekar će Vam dati instrukcije o ograničenju u redovnim aktivnostima u narednom periodu ukoliko je to potrebno.

 

OPERACIJA UŠIJU

  1. Krvna slika
  2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, Na, K, ALT, AST
  3. Krvna grupa
  4. Vreme krvavljenja i koagulacije
  5. Saglasnost pedijatra za opštu anesteziju