Kozmetička hirurgija kapaka

Kozmetička hirurgija kapaka

(Blepharoplastica)

Opušteni gornji kapci i kese ispod očiju i kod mladih osoba čine da izgledaju starije i stalno umorno. Akumulacija masti u kombinaciji sa opuštanjem tkiva su u osnovi pojave podočnjaka i viška kože na gornjim kapcima.Preterano izlaganje suncu može da pogorša izgled kapaka jer pod dejstvom sunca dolazi do smanjenja kolagenih vlakana i elastina.

Oči su odgovorne za najveći deo ekspresija na ljudskom licu, one pokazuju čitavu gamu emocija uključujući sreću, tugu i strah. Kao jedna od karakterističnih crta lica, oči ostavljaju utisak i same po sebi, u tome učestvuje kontura oka, tkivo, mišići, masnoće i trepavice. Vremenom u toj zoni počinju da se razvijaju bore, konturne brazde i jastučići na kapcima. Izlaganje suncu i nepovoljne genetske predispozicije dodatno pogoršavaju stvari. Rezultat su značajne promene u izgledu i spoljnom utisku koje stvaraju stariji odnosno umorniji izgled. Danas postoji više značajnih tehnika uključujući blefaroplastiku, lifting čela i obrva kojima otklanjamo ove probleme.

Svrha blefaroplastike je da kapci i oči izgledaju sveže i odmorno i da daju licu mladalački izgled. Ova hirurška intervencija podrazumeva i uklanjanje viška kože i masnoća na donjim i gornjim kapcima i često se radi objedinjena sa nekom drugom operacijom kao što su fejslifting ili lifting čela i obrva.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Tokom pregleda oblasti oka i celokupnog lica određuje se najefektivniji prisup pri operaciji. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, o samoj operaciji, o realno očekivanim rezultatima i mogućim rizicima. Takođe se peporučuje da prethodno obavite pregled kod Vašeg oftamologa.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije, kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka (posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Preporučuje se smanjenje ili prestanak pušenja dve do četiri nedelje pre operacije i dve nedelje posle operacije.

Intervencija

Neposredno pre same intervencije oblasti koje će se tretirati  se iscrtavaju markerom. Radi upoređenja  prave se fotografije pre i posle intervencije. Sama blefaroplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom ili u opštoj endotrahealnoj anesteziji.

Hirurg, prateći prirodne linije i nabore oka, pravi vrlo fine rezove koji počinju od unutrašnjeg ugla oka i završavaju se kod spoljašnjeg ugla oka. Rad na gornjem kapku počinje rezom u prevoju gornjeg kapka, dok se rez na donjem kapku izvodi ispod linije trepavica. Višak kože se uklanja, kao i masne naslage, i rezovi se zatvaraju vrlo finim koncem. Na kapke mogu biti postavljeni specijalni zaštitni flasteri predviđeni za ovu intervenciju. Sama operacija traje sat ili dva u zavisnosti od opširnosti zahvata.

 

Posle intervencije

Neposredno posle intervencije je moguća pojava blagih otoka i modrica u tretiranim oblastima, ali oni nestaju postepeno u nekoliko sledećih dana. Vaš lekar Vam može preporučiti primenu hladnih obloga ili određenih vežbi radi vraćanja mobilnosti te zone. Konci se skidaju posle tri do četiri dana. Zatražite instrukciju od Vašeg lekara o tome kada možete početi sa šminkanjem očiju i o načinu temeljnog ali nežnog uklanjanja šminke. Takođe, ukoliko postoji potreba, on će Vam dati informaciju o ograničenju u nekoj od Vaših redovnih aktivnosti.

Posle blefaroplastike se može javiti kratkotrajna osetljivost na jaku svetlost ili vetar zbog čega se savetuje upotreba naočara za sunce.

 

OPERACIJA KAPAKA

  1. Krvna slika
  2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
  3. Krvna grupa
  4. Vreme krvavljenja i koagulacije
  5. Kardiološki pregled