Hirurgija stomaka

HIRURGIJA STOMAKA

(Abdominoplastika)

Jedna od najčešćih promena na ljudskom telu, i kod žena i kod muškaraca, je izbočen ili opušten stomak. Takva promena se može javiti usled taloženja masnih naslaga što dovodi do izbočenja, usled popuštanja mišićnog zida koji nije više u stanju da se vrati u zategnuti položaj ili usled naglog gubitka kilaže kada dobijamo opuštenu kožu koja visi na stomaku. Znači, razlikujemo tri slučaja ili njihovu kombinaciju: nataložene masnoće, opuštene mišiće stomaka i opuštenu kožu na stomaku. Prevashodno ovakvi problemi se mogu javiti usled čestih promena telesne težine ili kod žena posle trudnoće. Najbolji kandidati za ovu intervenciju su ljudi relativno dobre figure i umerene kilaže kod kojih se ovakva promena jasno izražava i ne može se otkloniti vežbanjem ili dijetama. Pacijenti koji planiraju značajnije smanjenje kilaže trebalo bi da odgode intervenciju, kao i žene koje još planiraju trudnoće.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi stomak trebalo da izgleda i kakve rezultate realno očekujemo. Cilj intervencije je zategnutiji i ravniji stomak sa prirodno formiranim mišićnim zidom. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se stomak fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije, kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Pušenje se strogo zabranjuje u periodu četiri nedelje pre intervencije, kao i tokom zarastanja i oporavka.

 

Intervencija

U slučaju kompletne abdominoplastike intervencija se radi u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Rez se pravi od najistaknutije tačke sa prednje strane jednog kuka, preko donjeg stomaka, završavajući na najistaknutijoj tački prednjeg dela drugog kuka. Koža stomaka se odvaja i otvara se pristup mišićnom zidu. Mišići stomaka se fiksiraju na nov način tako da se dobije ravnija stomačna površina, kao i nešto naglašeniji struk. Zatim se uklanjaju masne naslage i višak kože sa stomaka pri čemu se koža povlači i zateže. Na stomaku se pravi novi otvor za pupak i sve se fiksira u novom položaju. Po zatvarnju rezova postavljaju se drenovi, stomak se previja i postavlja se pojas. U zavisnosti od Vašeg problema hirurg se može opredeliti za intervenciju samo na donjem stomaku, u tom slučaju se ne odvaja i ne premešta pupak, ili samo za liposukciju stomaka. Procedura traje od 1-2 sata.

 

Posle intervencije

Neposredno posle intervencije možete osećati blag do umeren bol, koji se može otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš lekar. Drenovi koji su postavljeni tokom operacije se uklanjaju tri do četiri dana posle intervencije. Bodi ćete nositi u periodu od četiri nedelje u procesu zarastanja. Ono o čemu pacijent treba obavezno da se informiše je specifični savijeni položaj tela u kome se bez izuzetaka treba držati u periodu od tri nedelje radi pravilnog zarastanja. Vaš lekar će Vas poučiti kako da podesite postelju kod kuće i kako ćete izvoditi neke potrebne, svakodnevne kretnje. Period oporavka zahteva 3-4 nedelje. Ožiljak od ove itervencije je tako lociran da se može sakriti ispod veša ili kupaćeg kostima. Pravilno izveden postaje znatno bleđi i tanji i manje uočljiv vremenom, mada je po karakteru trajan. Posle abdominoplastike se ne prepoučuje trudnoća minimum godinu dana.

Ukupan rezultat je gladak, ravan stomak prirodno uklopljen u figuru i nešto naglašeniji struk.

OPERACIJA STOMAKA

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled i dopler krvnih sudova
6. Ultrazvuk abdomena
7. Ginekološki pregled