Hemijski piling

HEMIJSKI PILING

Različiti recepti hemijskih supstanci, koje su korišćene za poboljšanje izgleda kože putem uklanjanja izumrlog površinskog sloja, datiraju još iz antičkih vremena. Danas, moderna tehnologija nam nudi sigurnu i efektivnu proceduru, kreiranu za tretiranje bora i ožiljaka na licu.
Jedna od najboljih tehnika za tretiranje nepravilnosti na koži lica je svakako hemijski piling. Nanošenjem preparata na lice, stvaraju se vrlo tanane ljuspice čijim otpadanjem otkrivamo novu zategnutiju kožu. Na ovaj način se lice može ukupno tretirati, ili samo u pojedinim zonama u slučaju koncentrisanih bora u jednoj zoni, promena nastalih usled sunčanja, ožiljaka od akni i nepravilnosti u pigmentaciji kože kao što su pege i fleke. Ovim postupkom se takođe može tretirati i melazma, tamne zone pigmentacije koje nastaju u trudnoći ili usled primene kontraceptivnih tableta.
Hemijski piling se može izvoditi samostalno, ili u kombinaciji sa nekom drugom procedurom kao što je fejslifting.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se rade detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi taj deo lica trebao da izgleda i kakve rezultate očekujemo. Cilj intervencije je da se stvori prirodan, prijatan i svež izgled. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se lice fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.
Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin, radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Pušenje se zabranjuje u periodu dve do četiri nedelje pre intervencije.

 

Intervencija

Postoje dva tipa hemijskog pilinga: prvi – gde se tretira samo površinski sloj radi uklanjanja fine mrežice bora, i drugi – kada se tretiraju dublji poremećaji kože.
Prva vrsta površinskog pilinga se izvodi ambulantno. Lice se detaljno očisti, i zaštite se zone koje se ne tretiraju kao što su oči, usne i rub kose, zatim se sa malim aplikatorom postepeno nanosi preparat. Ova procedura ne izaziva bol, i jedina neprijatnost je osećaj peckanja koji je kratkotrajan. Posle pilinga se preparat neutrališe i koža se očisti i nanese krem. Preparati koji se koriste za ovu proceduru su kompatibilni i čine piling set.
Druga vrsta dubinskog pilinga se ne može izvoditi ambulantno i izvodi se u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom, a neposredno pre procedure se može izvršiti premedikacija radi opuštenosti pacijenta. Ova procedura traje od pola časa do čas, posle čega se postavljaju bandaži.

Posle intervencije

Posle površinskog pilinga pacijent je u stanju da se odmah vrati svojim redovnim aktivnostima. U nekim slučajevima se javlja blago crvenilo koje iščezava u nekoliko narednih sati. Nekoliko dana posle pilinga se mora lice štititi od sunca. Posavetujte se sa Vašim lekarom o preparatima koje ćete nanositi na lice u narednom periodu.
U slučaju dubinskog pilinga, pacijent se otpušta kući narednog dana, ali se u nekoliko narednih dana lice previja i nanose preparati za brzi oporavak kože. Bandaži koji su postavljeni na lice se skidaju posle nekoliko dana. Posle skidanja bandaža, koža će imati izgled kože sa jakom opeklinom od sunčanja. Ovo stanje će biti olakšano medikamentima koje će Vam prepisati doktor. Očekivano je oticanje u izvesnoj meri, i iz tog razloga se ne savetuje ležanje u krevetu već kretanje, a može pomoći i držanje glave u pridignutom položaju kada se odmarate. U toku procesa ozdravljenja kože, formiraće se krastice koje mogu prouzrokovati osećaj peckanja ili svraba. Ove senzacije se mogu otkloniti hladnim kompresama. Posle otpadanja krastica, pojavljuje se nova rozikasta koža koja poprima normalnu boju u sledećih par nedelja. U tom peridu ćete koristiti preparate za čišćenje i negu kože koje će vam prepisati lekar. Lice mora biti zaštićeno od sunca nekoliko meseci.