Glutealna augmentacija

GLUTEALNA AUGMENTACIJA

Jedan od delova tela koji je najmanje podložan oblikovanju putem fizičkih vežbi ili dijeta je zadnjica. Pacijenti se često obraćaju nezadovoljni oblikom, veličinom ili spuštenom pozicijom zadnjice. Ovi problemi se mogu rešiti hirurškom intervencijom koja se zove glutealna augmentacija i predstavlja ubacivanje specijalnih implanta u regiju zadnjice. Postoji više vrsta implanta koji se koriste u ovakvim slučajevima i oni se međusobno razlikuju po veličini i obliku. Vaš hirurg će se opredeliti za neki od njih na osnovu cilja koji želite da postignete i svog iskustva. Kandidati za ovu intervenciju su sve zdrave osobe, oba pola kod kojih je izražen neki od gore navedenih problema.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent zajedno razmatraju kako bi zadnjica trebalo da izgleda i kakve rezultate očekujemo. Cilj intervencije je da stvori lepo oblikovanu zadnjicu koja je uzdignutija i srazmerna po veličini. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se zadnjica fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama..
Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin,radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja, kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka (posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Preporučuje se prestanak ili smanjenje pušenja dve do četiri nedelje pre operacije, kao i u periodu zarastanja .

Intervencija

Pre same intervencije hirurg iscrtava markerom zone koje će tretirati. Posle uvođenja u opštu anesteziju, hirurg pravi rez dug 5-6cm po srednjoj liniji između gluteusa. Kroz taj rez se otvara džep koji se pravi ispod glutealnog mišića i u njega se ubacuje glutealni implant. Kada se dovede u konačan položaj tretira se druga strana na isti način. Posle provere pozicije oba implanta rez se zatvara i pacijentu se oblačI bodi koji će osigurati da implant ne promeni poziciju u periodu zarastanja i smanjiće pojavu otoka.

 

Posle intervencije

Pacijent se budi ležeći na stomaku u bodiju koji se nosi naredne četiri nedelje. Prvih dana posle intervencije su mogući slabi do umereni bolovi koji se mogu otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš doktor. Četiri nedelje posle intervencije zabranjuje se spavanje na leđima i sedenje. Očekivano je da se pojavi blaga otečenost i modrice što su efekti koji nestaju tokom prve dve nedelje. Ožiljak od ove intervencije je pozicioniran tako da je posle zarastanja neprimetan i ne ograničava Vas u otkrivanju tela. Bez obzira na to, ne preporučuje se izlaganje suncu prvih šest meseci. Pacijent se otpušta kući sa detaljnim instrukcijama o načinu održavanja higijene i o ograničenjima u fizičkim aktivnostima.
Rezultat ove intervencije se može definitivno videti posle par nedelja kada se mišići formiraju oko implanta na novi način i postigne se prirodan izgled. Zadnjica je uzdignutija i srazmerna telu.

Spisak neophodnih analiza za intervenciju

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled.