Facelifting

Facelifting

(Ritidektomija)
Kako postajemo stariji prirodni procesi starenja, genetsko nasleđe, izlaganje sunčevim zracima i drugi faktori, izazivaju opuštanje i boranje kože. Kod mlađih osoba lice je zategnuto i glatko zahvaljujući masnom tkivu koje se nalazi odmah ispod površine kože, dajući mu gladak i zaobljen izgled. Kako starimo, koža i mišići lica i vrata se opuštaju i počinju da vise. Mesta sa izraženim viškom opuštene kože postaju istaknutija, naročito oko brade, na vilicama i na vratu.

Pre više godina razvijena je značajna operacija – ritidektomija ili fejslifting, u cilju korigovanja ovakvih stanja i dobijanja svežeg i mladalačkog izgleda lica  kod pacijenta. Ova operacija podrazumeva repoziciju muskulature lica i vrata zatezanje i uklanjanje viška kože lica i vrata. Često se izvodi objedinjena sa još nekom od hirurških intervencija lica kao što su lifting čela ili obrva, hirurgija kapaka, naglašavanje brade uvećanjem, liposukcija. Fejslifting se može uraditi u bilo kom momentu po pojavljivanju znakova starenja.

 

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se određuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Lekar i pacijent  zajedno razmatraju kako bi lice trebalo da izgleda i kakve rezultate očekujemo. Cilj intervencije je da stvori prijatan, prirodan izgled. Radi uočavanja stepena poboljšanja, pre i posle intervencije se lice fotografiše. Porazgovarajte sa Vašim lekarom o anesteziji koja će se koristiti, mogućim rizicima i komplikacijama.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja određenih lekova kao sto je aspirin,radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja,kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara. Takođe,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije,kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze). Zabranjuje se pušenje dve do četiri nedelje pre intervencije ,kao i u periodu zarastanja.

Intervencija

Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom ili u opštoj endotrahealnoj anesteziji.

U osnovi procedure radi se jedna po jedna strana lica. Rez je skriven u kosmatom delu glave, produžava se sa prednje strane uveta i zalazi ispod ušne resice iza uveta, završavajući se opet u kosmatom delu potiljka.  koža se odvaja od  potkožnog tkiva, povlači se i uklanja se višak kože,uradi se repozicija muskulature. Ova intervencija može zahtevati i mali dodatni rez ispod brade. Ritedektomija može trajati oko 2-2,5 sata.

 

Posle intervencije

Posle intervencije na oblast koja je rađena stavlja se bandaž koji se najčešće skida posle 48 sati nakon čega se pere kosa i pacijent otpušta kući. Bol koji se može javiti u vezi ove intervencije je slab do umeren i može se otkloniti oralnim medikamentima koje će Vam prepisati Vaš lekar. On će odrediti i momenat skidanja konaca tako da se dobije što minimalniji ožljak. Ožiljci od ove intervencije se vremenom značajno smanjuju i, u većini slučajeva, postaju neprimetni jer prate prirodne linije lica. Mogu da se jave otoci i podlivi koji nestaju posle nedelju, dve. Otečenost se može smanjiti držanjem glave u pridignutom položaju kada se odmarate. Takođe, posle ove intervencije izvesno vreme možete imati osećaj napetosti lica. Pacijentima se savetuje da se ne izlažu sunčevim zracima 6 meseci posle intervencije.

 

FACE LIFTING

  1. Krvna slika
  2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
  3. Krvna grupa
  4. Vreme krvavljenja i koagulacije
  5. Kardiološki pregled sa testom opterećenja