Brada

Brada

(Mentoplastika)

Nesrazmerna brada, višak ili nedostatak, u odnosu na ostale parametre lica dovodi do veoma vidljivog estetskog deformiteta.

U slučajevima previše istaknute I premale brade,suviše oštre ili previše tupe, preterano ili nedovoljno razvijene donje vilice,u vezi sa hipo ili hiper tonusom mišića,vrši se mentoplastika.

Lepo formirana i istaknuta brada je oduvek bila jedna od karakteristika fizičke lepote. Sa druge strane, osobe kod kojih je brada uvučena, često karakterišemo kao „slabe”, zbog utiska koji ostavlja njihovo lice. Zbog  toga što smatraju da im crte lica nisu u ravnoteži, osobe sa ovim problemom osećaju nelagodnost i nesigurnost. Hirurško povećanje brade je procedura kojom je pomognuto hiljadama ljudi da poboljšaju svoje konture lica. Ovom procedurom se može kompletno uvećati, ili samo naglasiti brada. Ako je brada veća onda se hiruški uklanja višak kosti Može se izvoditi pojedinačno ili objedinjena sa drugim hirurškim intervencijama kao što su liposukcija lica, hirurgija nosa, fejs lifting a sve u potrazi za boljom harmonijom lica.

Najbolji kandidati za ovu intervenciju su osobe sa uvučenom bradom i pravilno formiranim viličnim lukom. Kod onih pacijenata, kod kojih vilični luk nije pravilno formiran ova procedura se radi objedinjena sa hirurgijom vilice.

Pre intervencije

Pre nego što se pristupi hirurgiji, uzima se kompletna medicinska istorija pacijenta da bi se stekao uvid u njegovo zdravstveno stanje, zatim se odredjuju dodatna, neophodna detaljna ispitivanja. Zajedno sa Vašim lekarom ćete razmotriti kakav je željeni rezultat i šta se realno može postići. Takodje, porazgovaraćete sa Vašim lekarom o toku procedure, anesteziji koja će se koristiti i mogućim rizicima i komplikacijama. Pre i posle intervencije biće napravljene fotografije radi uporedjenja.

Preoperativne preporuke mogu uključivati prestanak uzimanja odredjenih lekova kao sto je aspirin,radi smanjenja rizika od prekomernog krvarenja,kao i prekid unosa hormonske terapije uz konsultaciju Vašeg lekara.Takodje,mogu vam savetovati uzimanje antibiotika radi prevencije infekcije, kao i preoperativno i postoperativno uzimanje vitamina C (1000mg dnevno) radi dobrog oporavka(posavetujte se sa hirurgom u vezi doze).

Preporučuje je se smanjenje Ili prestanak  pušenja u periodu dve do četiri nedelje pre intervencije.

Intervencija

Priprema pacijenta počinje tako što hirurg markerom označava zone koje će tretirati. U ovoj proceduri za isticanje brade postavlja se implant. Rez se može praviti sa unutrašnje strane usne ili sa donje strane brade prateći njenu prirodnu ivicu. Silikonski implant, modifikovan tako da prijanja i odgovara konkretnom pacijentu, postavlja se u džep iznad kosti brade i ispod mišića. Rez se zatvara finim šavom i postavlja se bandaž.

Mentoplastika se može izvoditi u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom, ili u opštoj  endotrahealnoj  anesteziji. Ova procedura traje od jednog do dva sata.

Posle intervencije

Bolovi koji se mogu javiti u vezi sa ovom intervencijom su slabi do umereni, i mogu se otkloniti oralnim medikamentima koje ce Vam prepisati Vaš lekar. Bandaži koji se postavljaju odmah nakon procedure skidaju se posle oko nedelju dana. Pacijent se otpušta narednog dana kući sa instrukcijama lekara o ograničenju redovnih aktivnosti.

Posle ove intervencije očekivana je  otečenost i modrice u tretiranoj oblasti. Otečenost se mož

e smanjiti držanjem glave u pridignutom položaju dok se odmarate i upotrebom hladnih kompresa. U periodu sedam do deset dana javljaju se teškoće pri žvakanju koje postepeno nestaju. Takođe prvih dana je otežano pranje zuba.

Ožiljci od ove intervencije vremenom iščezavaju, i vrlo brzo su neprimetni s obzirom na njihovu lokaciju.

IMPLANTACIJA BRADE

1. Krvna slika
2. Sedimentacija eritrocita, Fe, glukoza, urea, K, Na, AST, ALT
3. Krvna grupa
4. Vreme krvavljenja i koagulacije
5. Kardiološki pregled
6. Rentgen lica
7. Rentgen pluća