Botox

BOTOX

(Botulinum toxin)

Starenje, nasledni faktori i spoljni uticaji neminovno ostavljaju traga na Vašem licu, Koža i mišići se opuštaju i postepeno gube svoj tonus stvarajuci spolja vidljive promene. U samoj mišićnoj funkciji dolazi do disproporcije, neke mišićne grupe preuzimaju funkciju ostalih i tako dolazi do promena u mimici i mirnom izgledu lica. Često neke mišićne grupe dolaze u trajni spazam, postavljajući neki segment lica u izmenjeni položaj, kao što je slučaj sa obrvama. Tako dobijamo duboke bore na čelu, najčešće praćene kontraefektom – pravljenjem prevoja između njih, što dodatno uzrokuje spuštanje obrva, opterećenje gornjeg kapka itd. Slična pojava se javlja i u spoljašnjem uglu oka, gde se u početku javljaju radijalne mimičke borice koje vrlo brzo prave trajnu promenu vidljivu i u mirovanju.
Do sada je ovakav efekat bilo moguće otkloniti samo hirurškim putem (lifting čela), međutim otkrivena je nova, u ovoj oblasti revolucionarna tehnika, kojom bez hirurške invazivnosti dobijamo fascinantan efekat.

Kako deluje?

Onemogućavajući određene pokrete muskulature koja ne utiče bitno na ekspresivnu mimiku lica postiže se efekat relaksiranog lica bez ružnih bora na čelu, brazdi između obrva i izluđujućih “kokošijih nogu”-sitnih bora u uglovima očiju. Efekat nije samo onaj vizuelni već utiče i kao vaspitni faktor – kritična mesta na licu odučava od prejake mimičke gestikulacije i time smanjuje sam uzrok pojave ovih bora. Mora se napomenuti da, iako botox spada u toksine, količina koja se upotrebljava u pomenute svrhe jedva da može da stvori probleme kod deteta težine 4kg. Ipak treba reći da se ne upotrebljava kod trudnica i pacijenata sa neuro-muskularnim oboljenjima.

Intervencija

Sama intervencija se izvodi ambulantno. Traje oko desetak minuta, ne ostavlja nikakve tragove kao što su otoci, crvenilo ili modrice. Neposredno posle procedure bićete u stanju da se vratite vašim redovnim aktivnostima.
Ova intervencija je praktično bezbolna i sastoji se od injektiranja sadržaja na oko desetak mesta u zavisnosti od regije koja se radi. Efekat se postiže postepeno u roku od sledeća 72 sata. U rukama stručnjaka rezultati su takvi da je gotovo nemoguće prepoznati pacijente sa botoxom, jedino što se registruje je savršen izgled gornje trećine lica. Dužina trajanja dejstva supstance je određena jačinom mišića, navikama, i u proseku iznosi tri do šest meseci, iako iskusan lekar uvek zna da personalizuje terapiju. Posle ovog perioda, procedura se može ponoviti ili promeniti regija koja se tretira. Činjenica da se aplikacija ponavlja gubi svoj značaj, ako se zna da je jedina alternativa hirurški zahvat, tzv. frontalni lifting, ali i u tom slučaju botox produžava efekat (praktično zauvek).